Pares i mares de l’escola pública demanen a la Conselleria d’Educació qualitat educativa quan s’implante la jornada contínua i que es pense d’una vegada i per totes en l’alumnat.
FAMPA-València ha manifestat el seu malestar davant l’esborrany que demà anirà a mesa de pares i mares per al seu debat sobre autorització de canvi de jornada escolar. Un dels requisits de poder optar al canvi fins el moment era el de garantir que les extraescolars foren totalment gratuïtes. Amb la nova norma s’obre la possibilitat del pagament “el que perjudicarà a les famílies amb menys recursos i provocarà major desigualtat entre les famílies; la qualitat educativa comporta garantir la gratuïtat real de l’ensenyament públic”, denuncia Màrius Fullana, president de FAMPA-València. Proposem a tota la comunitat educativa que valore l’adequació de les activitats extraescolars com a una part més del sistema educatiu i que l’administració es plantege incloure-les en el sistema públic dotant de recursos econòmics per tal que siguen totes gratuïtes.
FAMPA-València veu amb preocupació com aquesta diferenciació de jornada entre els centres, que ha afavorit a l’ensenyament concertat en altres territoris, es pot produir també al nostre. Per això exigeix a la Conselleria que, si autoritza un canvi de jornada escolar en un centre educatiu, siga per garantir l’ensenyament públic, gratuït i de qualitat i els centres educatius com espais d’integració. Fa molt temps ja que ens trobem amb un problema de retallades i manca de recursos per al sistema públic i reivindiquem la reversió d’aquestes i l’increment dels fons públics.
Sense resultats d’avaluació
La Federació lamenta també que la Conselleria no done resultats a nivell pedagògic de l’experiència d’implantació de la jornada intensiva en determinats centres públics el curs anterior, així com la possible reducció dels comensals als menjadors escolars, si les activitats complementàries (extraescolars) són de qualitat, etc. Ara amb la nova norma s’intensificaran més encara. “Hem demanat els criteris d’avaluació trimestrals i anuals que s’apliquen i que demana la llei per a conéixer en què millora el sistema educatiu i res, cap resposta”, explica Fullana. És més, demanem que s’avaluen tot tipus de jornades escolars (incloses les partides) i que es faça una comparativa amb criteris científics per determinar quina és la millor jornada per les nostres filles i fills.
FAMPA-València demana a la Conselleria que tinga present, per damunt de tot, l’opinió dels pares i mares d’alumnes i que pense en l’alumnat, “són els nostres fills i filles als qui els afectarà el possible canvi d’horari escolar al seu procés d’aprenentatge, que és el més important”, conclou Fullana.