La Gonzalo Anaya diu NO a la supressió d’unitats als centres públics

La confederació Gonzalo Anaya ha acudit avui a la Conselleria d’Educació per a lliurar un escrit en el qual s’arreplega la seua oposició al fet que s’eliminen unitats en centres públics d’ensenyament per al pròxim curs escolar. El lliurament de l’escrit en les dependències de l’administració ha coincidit amb la reunió que els pares i mares de l’escola pública tenien amb el Director General de Política Educativa, Jaume Fullana, per a tractar entre altres coses, punts d’interès que afecten a les famílies com la publicació de l’arranjament escolar per al pròxim curs. “Entenem que la iniciativa d’eliminar unitats per al pròxim curs significa NO apostar per l’escola pública, que novament perd serveis. És donar l’esquena a un ensenyament públic igualitari, universal, laica, democràtica i de qualitat i seguirem lluitant fins que el sistema educatiu públic siga gratuït per a tots els xiquets i xiquetes i siga la millor opció per a les famílies en el seu acompliment per formar als nostres fills i filles per a un futur menys mercantilista i més dirigit a valors”, comenta Màrius Fullana, President de la Confederació Gonzalo Anaya.
L’arranjament escolar presentat pel govern autonòmic s’ajusta solament a valors numèrics, sobre ells han distribuït el tancament i habilitació d’unitats, però “entenem que l’educació va més enllà dels nombres i ha de respondre a criteris que no siguen exclusivament econòmics. Per a nosaltres, la qualitat de l’ensenyament és el pilar central del que defensem com a educació pública. En lloc de tancar aules, baixem les ràtios i oferim en els centres públics un ensenyament més personalitzat, atenent a la diversitat i a les necessitats d’aprenentatge d’una manera més eficient”.
Una altra de les propostes que posem sobre la taula i que reivindiquem és que, en lloc d’eliminar aules, el Govern Autonòmic aposte per l’educació pública, i elimine en primer lloc unitats o centres concertats per a donar prioritat a l’educació gratuïta a l’hora de la matriculació. Prioritzem el funcionament públic enfront del concertat, i que el Govern Autonòmic dirigisca els seus esforços a omplir les aules dels col·legis públics, en lloc de retallar recursos. La Confederació aposta per una escola sense concertació. Mantenint les unitats públiques estem garantint un dret bàsic de la ciutadania com és l’ensenyament gratuït, estem apostant pel professorat, per mantenir les ajudes als centres públics. Eliminar aules significa perdre aqueixos recursos, fer un pas arrere en la millora de la qualitat de l’ensenyament i deixar pas al fet que la concertada siga l’opció alternativa als centres, que a partir d’aquesta actuació no puguen oferir algun curs d’ensenyament obligatori.
Les federacions que conformen la Gonzalo Anaya han escoltat les queixes de les ampa i les seues al·legacions. En la província de Castelló, 8 centres (el CEIP Blasco Ibáñez, el CEIP AntonioArmelles i el CEIP Vila de Castelló; el CEIPFrancés Roca i Alcaide de Borriana; el CEIPCarlos Sarthou, el CEIP Concepción Arenal de Vila-real; el CEIP Torreblanca de Torreblanca i elCEIP D. José Alba de la Vilavella) perdran un aula de primària el pròxim curs, la qual cosa suposa el tancament de quatre o cinc aules en total des de l’inici de les retallades, i la pèrdua de 7 o 8 professors en total. Tenint en compte que en aquestes circumstàncies no es garanteix tutors en totes les aules, aquests alumnes tindran tutories compartides, una atenció més deficitària per als alumnes de necessitats educatives especials, no hi haurà desdoblaments ni reforços, la qual cosa crearà una situació de desigualtat amb altres alumnes del mateix municipi quant a qualitat de l’ensenyament.
Un episodi aparte ocupa el col·legi MestreCanós Sant Martín de Castelló, al que se li suprimeix una unitat d’infantil, la qual cosa provocarà una situació de desavantatge a l’hora de rebre matriculacions noves, la qual cosa suposa posar en perill el futur del propi centre.
A València l’arranjament escolar també ha suposat un minvament en unitats i recursos en centres de diferents localitats. En la zona de la Malva-rosa ja han iniciat accions contra l’arranjament escolar. Tres són els centres afectats en els quals es redueixen les aules en l’etapa infantil: el CP Cavite, el CP Malva-rosa i el CP Ballester Fandos. També el barri delCabanyal, on només hi ha un col·legi públic, pot veure minvada l’oferta educativa.
Aquesta mateixa vesprada s’han iniciat protestes en el CP Cavite en defensa de l’escola pública, i en aquests moments s’està realitzant un tancament dins del centre per a exigir la continuïtat de les aules d’infantil en els centres afectats. “Si l’administració pública no garanteix l’educació pública, qui la garanteix?”, comenta un membre de la comunitat educativa del centre CP Cavite. D’altra banda, el director del CP Ballester Fandos s’ha referit a l’escola pública com “el lloc on estan garantits els drets lingüístics”.
“Continuarem fent-nos ressò de les al·legacions de les nostres ampa, i portarem avance noves accions de protesta per a defensar a l’escola pública, que és la de tots”, conclou MàriusFullana.

Descarrega document lliurat a la Conselleria

Comments are closed.