FAMPA-València demana infraestructures dignes i major participació i poder de decisió igualitària de tota la comunitat educativa

FAMPA-València ha elegit el CEIP Sant Àngel de la Guarda per a presentar, en roda de premsa, la valoració de l’inici del curs escolar i les reivindicacions que les AMPA duran endavant durant el curs escolar 2019-2020.

El centre públic elegit n’és un exemple de com una comunitat educativa porta esperant vint anys un centre nou que no arriba i que demostra que cal una inversió més valenta i amb tràmits més ràpids en matèria d’infraestructures i construcció de centres educatius. El Sant Àngel de la Guarda és un centre que treballa en pro de l’educació pública amb una comunitat educativa implicada al barri i la participació amb l’entorn, però que continua tenint mancances estructurals. L’alumnat porta tres cursos traslladats a la instal·lació provisional de barracons situada en la Avda. Gaspar Aguilar molt a prop de l’IES Patraix, un edifici que també, des de fa 12, anys espera la seua nova construcció.

 “Som paradigma de la falta d’aposta per l’educació pública, ja és hora de la dignitat, portem 20 anys esperant el centre nou. Quasi 3 anys després, continuem a l’espera de l’enderrocament i urbanització del col·legi vell per a la construcció del nou que està inclòs en el Pla Edificant i això l’Ajuntament de València encara no ho ha encetat. També hem sol·licitat neteja i desertització de l’entorn de Gaspar Aguilar per tindre unes condicions mínimes fins que tinguem una escola nova”, explica el president del l’AMPA, Antoni Bartual.

El president de FAMPA-València, Màrius Fullana, acompanyat del president de l’AMPA, Antoni Bartual i representants de les plataformes i les coordinadores d’educació locals i comarcals com ara, la de la Malva-rosa, Jesús-Patraix i Tres Forques (València ciutat), Burjassot i Camp de Morvedre  ha fet un repàs dels temes pendents més punyents i les reivindicacions de les AMPA de la pública.

Fullana ha explicat les principals línies d’actuació que sustentaran la seua lluita durant el curs escolar 2019-2020.

“Trie la pública”

Sota el lema “Trie la pública” FAMPA-València destaca el treball conjunt i compartit amb la Confederació Gonzalo Anaya per a continuar en la tasca representativa d’associacions de mares i pares en la defensa del dret a una l’educació pública, de qualitat.

Dins d’aquesta tasca la federació destaca la necessitat d’un nou sistema educatiu totalment públic, de qualitat, gratuït, laic, coeducatiu, inclusiu, en valencià; on siga una realitat la participació de les famílies en la gestió educativa, als organismes institucionals i el poder de decisió compartit amb la resta de la comunitat educativa.

També considera una prioritat la inversió educativa en infraestructures i instal·lacions adequades, demanant a l’administració que acabe urgentment amb els barracons i retire el fibrociment a tots els centres. D’esta manera mostra el seu suport a la comunitat educativa del CEIP Sant Àngel de la Guarda. Així com a tots els centres on no tindran un inici de curs, amb instal·lacions acabades, i que hauran de reubicar a l’alumnat en altres espais amb el consegüent decrement de la qualitat educativa.

Coordinadores i plataformes comarcals: implicació als entorns

A la roda de premsa han assistit les plataformes i coordinadores locals i comarcals d’educació de la Malva-rosa, Tres Forques (València ciutat), així com representants de l’AMPA de l’IES Alfàbegues de Bétera i de l’IES la Patacona d’Alboraia amb l’objectiu de visibilitzar les diferents formes d’organització on les AMPA participem de manera molt activa. Altres coordinadores, com les que s’indiquen mes avall, ens han enviat les seues reivindicacions.

Estes plataformes són instruments de coordinació a nivell local (barris i poblacions), i fins i tot comarcal, on les  distintes AMPA dels centres, participen en la  reivindicació i la posada en valor  de l’escola pública, com a objectiu prioritari.

INTERAMPA DE CATARROJA
Les AMPA del col·legis públics de Catarroja fan constar la disminució de mestres de pedagogia terapèutica, d’educadores i educadors de necessitats educatives especials i mestres d’audició i llenguatge als centres escolars de la població, encara que és un problema molt generalitzat arreu de la Comunitat Valenciana.
Amb aquesta deficiència de professionals de l’educació no es pot fer realitat la idea d’una educació inclusiva que afavorisca la igualtat i diversitat que es poden trobar a les aules, les quals són un espai de convivència on aprendre uns dels altres. Malgrat el Pla d’Actuació de la Millora de la Conselleria d’Educació, que ha dotat de recursos i de mestres especialitzats als col·legis.

COORDINADORA D’EDUCACIÓ DE LA MALVA-ROSA

S’uneix per a defensar qualsevol atac o necessitat en què puga trobar-se qualsevol de les escoles del barri: com ara la retirada del Fibrociment del Blasco Ibáñez o l’arranjament escolar al Cavite, al Fandos o a la Malva-rosa. A banda de com a barri, reivindicar la biblioteca pública que mai han tingut.

Però també ixen al carrer per visibilitzar la riquesa de les seues escoles, a través de la Festa per l’Escola Pública que fan a la finalització del curs, o la cercavila en carnestoltes pels carrers. Al mateix temps que desenvolupen altres accions al barri com al 8 de març, o les retallades que van patir arran de la implantació de la LOMQE i que encara perduren.

COORDINADORA D’AMPA DE CARCAIXENT

La Coordinadora d’AMPA de Carcaixent ès un instrument de coordinació de les distintes AMPA dels centres d’educació pública de Carcaixent, l’objecte de la qual és reivindicar i posar en valor l’escola pública.

En aquest sentit la seua principal activitat és la “Festa per l’Escola Pública”, que el curs actual comptarà amb la seua 9a edició, A destacar la trobada entre escoles, professorat i famílies, editorials locals, llibreries, clubs esportius i culturals que realitzen al Passeig de Carcaixent. Així mateix la jornada divulgativa que fan el dia anterior a la trobada amb un ponent de referència del món educatiu i el sopar de cloenda amb l’entrega de premi en reconeiximent l’activisme en defensa de l’escola pública que lliuren a una associació, a una persona del col·lectiu de mestres i a una altra de les famílies.

AMPA CEIP Lluis de Santàngel

Al CEIP Lluís de Santàngel una sèrie d’obres de millora i condicionament dins del Pla Edificant de la Conselleria d’Educació no arriben mai. Aquestes obres són peticions de la comunitat educativa que venen des de lluny, com la retirada del depòsit de gas propà situat al pati d’Infantil, que per fi s’han tingut en compte. Ara bé, aquestes obres no estaran concloses per al començament de curs, motiu pel qual manifesten la queixa de manera enèrgica. Al maig de 2019 es van licitar les obres, amb una estimació de 55 dies de duració amb la qual cosa resulta pràcticament impossible que hagen estat  acabades abans del començament de curs. Davant aquesta realitat, l’AMPA creu que s’haurien d’haver pres altres decisions, com per exemple realitzar les obres en dues fases, haver habilitat barracons per a l’alumnat d’Infantil mentre duraren les obres o haver posposat els treballs per a l’estiu de 2020. Res d’això es va preveure i ens trobem a dia 6 de setembre amb l’aulari d’Infantil impracticable perquè s’ha arrancat tot el sòl i no s’ha començat a col·locar el nou.

COORDINADORA DE GANDIA

El CEIP José Pedrós està a l’espera del subministrament de mobiliari per a poder oferir el servei a uns 40 alumnes en l’inici del curs escolar.

L’Ajuntament d’Oliva continua treballant en els projectes del Pla Edificant per a la millora de tres centres educatius d’Oliva. Les pròximes actuacions previstes són la redacció de tres projectes.

D’una banda, l’ampliació del Conervatori Josep Climent amb un pressupost de més de 56.000 euros, als quals se sumen els més de 72.000 euros per al nou aulari i gimnàs d’usos múltiples del CEIP Alfadalí També està en marxa la redacció del projecte del nou gimnàs de l’IES Gregori Mayans que compta amb un pressupost de 27.800 euros.

 

COORDINADORA COMARCAL DEL CAMP DE MORVEDRE

 

La Coordinadora Comarcal d’AMPA del Camp de Morvedre, continua reclamant la construcció de l’IES Núm. 5 i mostra la seua preocupació perquè les ràtios d’alumnat en l’ESO segueixen al límit i ja solament resta un any perquè accedisquen a l’ensenyament secundari les unitats extraordinàries habilitades en primària per a l’alumnat nascut en 2008 i per això s’insta a l’Ajuntament de Sagunt a assumir la seua responsabilitat en la construcció d’aquest.

Així mateix, recorda que la Formació Professional és una excel·lent opció per a accedir al mercat laboral i per això exigeix novament una clara implicació pública, com pot ser la concreció a la nostra comarca del Centre Integrat de Formació Professional i la reforma de l’IES Eduardo Merello.

Les AMPA dels IES Clot del Moro, Jorge Juan i Camp de Morvedre, insisteixen en la necessitat una solució mediambientalment sostenible per als problemes de mobilitat derivats de situar els IES lluny dels nuclis residencials, per la qual cosa moltes famílies van continuar emprant durant el passat curs els seus vehicles particulars per a portar i recollir a l’alumnat dels instituts, amb la consegüent emissió de gasos contaminants. D’altra banda, encara que no es tracte d’una competència municipal, demanen al consistori que s’implique en la millora del servei d’autobusos interurbans, doncs l’alumnat que es desplaça a estudiar a València continua patint en les hores punta els problemes d’amuntegament en l’autobús que ja patien les seues mares i pares quan acudien a estudiar a la capital. D’altra banda, una millor coordinació dels horaris dels rodalia i els autobusos urbans milloraria el servei prestat a l’alumnat que es desplaça a estudiar a Castelló, així com el de la resta de persones usuàries del tren. Les AMPA animen a les persones usuàries a presentar reclamacions a l’empresa que presta el servei d’autobusos, doncs malgrat les denúncies gràfiques en premsa i xarxes socials, l’empresa afirma que no hi ha reclamacions sobre aquest tema. La planificació urbanística i la mobilitat afecta de ple a l’alumnat resident en la zona de Baix Vies. Des de la coordinadora d’AMPA reclama que es vetle perquè els centres privat-concertats assumeixen un major volum d’alumnat d’atenció especial i vetlar perquè no es concentre a aquest alumnat en un mateix centre públic.

La comunitat educativa del CEIP Mediterrani celebra que tres anys després de denunciar l’aparició d’unes clivelles, s’haja personat en el col·legi un arquitecte per a valorar l’abast les mateixes així com el compromís d’aportar un informe sobre aquest tema i esperen la ràpida solució del problema i la construcció del gimnàs que malgrat estar en el disseny original de la reforma integral del col·legi, mai es va arribar a executar. Així mateix, igual que la resta de centres educatius amb infraestructures incloses en el Pla Edificant, com puguen ser les del CEIP Victoria i Joaquín Rodrigo, esperen la ràpida execució d’aquestes. L’AMPA d’aquest últim centre informa que la reforma de les finestres del col·legi s’ha retardat tant que es realitzarà amb el curs iniciat i sol·liciten que deixen fixa l’estació que mesura la contaminació. El problema del canvi de finestres és compartit pel CEIP Ausias March. Des de l’AMPA del CEIP Els Palmeres reivindiquen que s’inicien les obres de l’ampliació que fa un any va ser aprovada i incrementar l’horari de l’Educadora «que fa falta i està compartida amb l’altre col·le, La Muralla». La demanda d’educadores, PT i logopedes també és compartida per altres AMPA, així des de l’AMPA del CEIP Mediterrani informen que mentre el curs passat hi havia una PT a temps complet i una altra a mitja jornada, aquest curs el col·legi només comptarà amb una a jornada completa i l’AMPA del CEIP Cervantes sol·licita l’ampliació de l’horari d’atenció psicopedagògica.

 

Comments are closed.