FAMPA-València pide la reforma integral del IES La Patacona

La federació majoritària d’AMPA de l’escola pública considera una prioritat la inversió educativa en infraestructures i instal·lacions adequades.

FAMPA-València inaugura el curs escolar junt a la comunitat educativa de l’IES Patacona per a denunciar la manca de qualitat per la falta d’espais i una creixent massificació per a les dimensions de l’institut  que fan palés la necessitat d’un nou.

Alboraia municipi referent de la comarca de l’Horta Nord, encara en 2017 no disposa d’un IES públic en condicions, l’únic que té és un antic centre d’FP reconvertit precàriament en 1998 com l’IES la Patacona que, abandonat des de llavors per l’administració, ha anat creixent en alumnes al llarg d’aquests 20 anys, de 350 a prop de 700, sense ser ampliades les seues instal·lacions, la qual cosa ha provocat el seu actual estat de col·lapse. Per la falta d’aules no es fan els desdoblaments reglamentaris en els grups d’ESO. S’utilitzen de manera permanent com a aules: la biblioteca, la sala d’actes, els laboratoris, els tallers, fins i tot dos corredors, un magatzem i els departaments del professorat. Aquests espais tenen un ús per al qual no van ser concebuts i són necessaris, en el seu ús habitual, per a garantir una qualitat en l’ensenyança. Aquesta massificació s’agreuja per la falta de superfícies en els laboratoris, els tallers, l’aula d’informàtica, l’aula de dibuix i l’aula de música, que tenen només el 25% de la superfície reglamentària i, per a empitjorar encara més aquesta situació, només es disposa d’un WC amb 6 sanitaris per als prop de 700 alumnes. Tot això provoca una congestió i apilotament que afecta la qualitat de l’ensenyança pública i a la seguretat física de l’alumnat.

La manca d’aularis i espais ha provocat la lluita constant de la comunitat educativa i l’enviament d’escrits a la Conselleria d’Educació perquè done solució a tots els problemes dels que són coneixedors, sobretot de cara a este nou curs, que amb la ràtio inassumible, els problemes s’han agreujat.

La Conselleria ha instal·lat aquest estiu 4 barracons, encara que els mínims necessaris són 12, però l’AMPA considera que es necessita per damunt de tot un nou IES al poble, que done continuïtat als alumnes dels dos col·legis públics situats al mateix poble i més que mai la construcció d’uns nous aularis que resoldrien l’actual congestió. En aquest sentit i després de diverses reunions amb l’ajuntament i els responsables de la mateixa Conselleria d’Educació, s’ha aconseguit que l’ajuntament cedisca un solar a la Patacona, per a que la Conselleria construïsca urgentment els tan necessaris nous aularis. Ara cal que la Conselleria d’Educació done prioritat màxima a la construcció dels nous aularis de l’IES la Patacona d’Alboraia, que inclús no sent una solució definitiva per a les necessitats escolars públiques d’Alboraia, a hores d’ara és una instal·lació necessària i vital per a assegurar l’ensenyança pública i de qualitat a Alboraia.

Des de FAPA-València donem suport a l’AMPA i demanem una resposta ràpida de l’administració que garantisca la qualitat de l’ensenyament a l’IES La Patacona.

Més escola pública, la de tots i totes

En altre orde de temes, la federació destaca la necessitat d’un nou sistema educatiu totalment públic, de qualitat, gratuït, laic, coeducatiu, en valencià; on siga una realitat la participació de les famílies en la gestió educativa i també als organismes institucionals. En este sentit demanda més participació per tal de definir la, ja en marxa, Llei Integral Valenciana d’Educació.

FAMPA-València continua oposant-se enèrgicament a la LOMQE i exigeix la seua derogació per considerar-la una llei segregant i classista que no té consens social i no garanteix la igualtat d’oportunitats.

El col·lectiu d’AMPA demanda una educació plurilingüe amb recursos, amb un professorat qualificat perquè l’aprenentatge de les llengües siga efectiu. Considera que el nou Decret-Llei de la Conselleria d’Educació és una mesura extraordinària per a una situació extraordinària, allò més important és l’estabilitat de l’alumnat a les aules, tenint en compte que els programes lingüístics han sigut elegits als Consells Escolars de cada centre i en este sentit s’han respectat les decisions de les comunitats educatives.

Els diners públics per a gestió pública. No volem que es concerte cap unitat a l’escola privada quan hi ha moltes necessitats a l’escola pública, l’escola pública ha de ser la prioritat per a l’administració. Apostem per un sistema totalment públic sense concertació.

(Adjuntem dossier de premsa amb desenvolupament de temes)

FAMPA-València destaca el treball conjunt i compartit amb la Confederació Gonzalo Anaya baix el lema “Escola pública, l’escola de tots i totes”, per a continuar en la tasca representativa d’associacions de mares i pares en la defensa del dret a l’educació pública.

Una tasca que enguany acompleix 40 anys (del naixement de FAMPA-València) i de treball des de tres eixos que es mantenen al llarg del temps: la formació, la participació i la reivindicació.

 

 

Comments are closed.