Milers de veus s’alcen en defensa de l’escola pública i exigeixen la dimissió de Mazón i Rovira

València, 23 de novembre de 2024. Aquesta vesprada, milers de persones han recorregut els carrers de València en una manifestació organitzada per la Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic per a defensar l’escola pública i denunciar la deficient gestió del Govern valencià davant la crisi provocada per la DANA. La marxa, que ha començat a les 18 h en Sant Agustí i ha finalitzat a la Plaça de la Mare de Déu, ha passat per llocs emblemàtics com la Plaça de l’Ajuntament, el Carrer de les Barques, el Carrer La Pau, la Plaça de la Reina i el Micalet.

Un dels moments més destacats de la jornada ha sigut la participació d’un grup nombrós de persones que, amb un gest simbòlic carregat de significat, han caminat des de La Torre fins al punt d’inici de la manifestació. Aquesta marxa, que ha començat a les 16 h, ha volgut ser un homenatge a les voluntàries i voluntaris que han treballat incansablement per donar suport a les comunitats afectades per aquesta catàstrofe.

En arribar a la Plaça de la Mare de Déu, s’ha llegit un manifest que ha posat en evidència les greus mancances en la gestió de l’emergència per part del president Carlos Mazón i el conseller d’Educació, José Rovira. La comunitat educativa ha denunciat que, durant l’alerta meteorològica, es van mantindre centres escolars oberts sense garanties de seguretat, i les mesures preses van ser tardanes i insuficients. Aquestes decisions irresponsables han posat en risc la vida de milers d’alumnes, docents i famílies.

A més, s’ha remarcat l’abandonament que han patit les escoles afectades per la DANA. Tasques com la neteja i la reorganització dels centres han recaigut sobre el professorat i les famílies, sense recursos adequats ni suport psicològic per fer front a les conseqüències de la crisi. La comunitat educativa s’ha sentit abandonada.

La comunitat educativa també ha denunciat el desmantellament progressiu de l’escola pública per part del Govern valencià. La manca de substitucions docents, l’incompliment dels acords sobre plantilles i la manca de suport als centres han generat una situació insostenible, afectant greument la qualitat educativa. A aquesta situació s’afegeix la paralització del Pla Edificant, que ha deixat moltes escoles amb greus deficiències estructurals, posant en risc la seguretat de l’alumnat i el professorat. I ara, la mal anomenada Llei de Llibertat educativa  i la consulta de tria de llengua base que persegueix i arracona el valencià.

Davant d’aquesta realitat, s’han exigit mesures urgents, com la reactivació immediata del Pla Edificant, la derogació de la llei de llibertat educativa i la cobertura de totes les places docents vacants. També s’ha reclamat un pla de recuperació clar per als centres escolars afectats, amb recursos adequats i dates concretes per solucionar les deficiències estructurals i logístiques.

El manifest ha culminat amb una demanda contundent: la dimissió immediata de Carlos Mazón i José Rovira per la seua gestió irresponsable i per l’abandonament de la comunitat educativa en moments crítics.

Per una escola pública digna, segura i de qualitat! Aquesta mobilització ha sigut un clam unànime per la defensa d’un sistema educatiu que garantisca igualtat d’oportunitats i cohesió social.

Comments are closed.